Nyt sekin on sitten käyty, tuo Suuri ja Paha Luonnetesti. Laki käveli testin läpi ihan omin jaloin ja minäkin - ainakin melkein.

Alkuhaastattelussa Laki kävi moikkaamassa tuomaria (Sirkka Lempinen) ja antoi tämän sitten pälpättää siinä omiaan. Tämänhän tiesinkin sen tekevän; Laki on kyllä erittäin ystävällinen mutta jos ihmisillä ei ole ruokaa tarjottavana, Lakia ei enää kiinnosta. Kyllä se antaa rapsuttaakin jos joku välttämättä haluaa mutta ei se itseään tyrkytä helliteltäväksi. (Luoksepäästävyys +2a)

Leikkiin Laki ei oikein syttynyt. Minun kanssa se leikki vähän mutta tuomarin kanssa ei ollenkaan. No, tuokin on ihan Lakia itseään. (Taisteluhalu -1)

Kelkalle Laki alkoi heti haukkua. Kelkan tullessa lähemmäs Laki siirtyi minun taakse haukkumaan ja teki yhden lyhyen pakoyrityksen, en edes huomannut että hihna olisi kiristynyt. Kun kelkka sitten pysähtyi, laki kiersi heti mun taitse nuuhkaisemaan mutta toki piti sitä vielä epäilyttävänä. Hetken yhdessä kelkkaan tutstuimme ja sitten käveltiin pois ja takaisin, reippaasti mutta varmuuden vuoksi Laki pikkuisen otti etäisyyttä kelkkaan.

Puolustushalun testi etukäteen vähän mietitytti, Laki ei ole koskaan joutunut tilanteeseen että meitä uhattaisiin. Se olikin hämmentynyt kun tuomari (Jorma Lankinen) alkoi hyökätä, mutta oli tilanteen tasalla ja aloitti puolustamisen haukkumalla ja vähän murisemallakin. Kun minä en tehnyt elettäkään tukeakseni sitä se kuitenkin siirtyi minun taakseni ja sieltä sitten meni heti nuuhkimaan tuomarin kättä kun tämä muuttui ystävälliseksi. (Puolustushalu +1). Tuomari sai vietyä Lakia kauemmas vaikkakin pieni hajurako oli pidettävä, ja kun Laki sai kutsun tulla takaisin mun luokse se tulikin vauhdilla.

Seinässä ollutta haalarisäikytintä Laki säikähti kyllä, mutta jo kun vein sitä poispäin se yritti kurkkia taakseen nähdäkseen haalarin paremmin. Ja takaisin päin se käveli reippaana edellä ja suoraan haalarin yli. Kohta sitten tulikin räminätynnyri peräämme, tätä Laki säikähti ja väisti ihan kunnolla mutta tuli siihenkin tutustumaan hyvin nopeasti ja vähin houkutteluin.

Pimeä huone ei ollut ihan pilkkopimeä. Laki tuli reippaasti sisälle mutta jäi sitten etummaiseen huoneeseen haistelemaan tuomaria, melkeinpä odotin että kohta se aloittaa ilmaisuhaukun. Kuitenkin se ilmeisesti tajusi että kyseessä ei olekaan treeni vaan minutkin pitäisi etsiä, se jatkoi matkaa ja tuli mun luokse. Kun tuomari laittoi valot meinasi Laki kiivetä saunan ylälauteille...

Seinä. Testipaikka oli rakennettu siten että seinäkoiraa ei juuri nähnyt edes yleisöstä, niinpä en tiedä mitä siellä tapahtui. Ääniä ei kuulunut mutta kun sain luvan hakea Lakin pois se oli tuomarin kainalossa - mutta selvästi paineessa. Tämä taisi olla koko testin pahin kohta, yksin seinässä ja vieras ihminen hyökkää. (terävyys +1)

Seinän jälkeen Laki olisi halunnut lähteä pois ja veti aika hanalla autoa kohden, mutta tuli kuitenkin pakottamatta mukaani kun piti vielä mennä kuuntelemaan ammuskeluja. Näistä on kyllä vaikea sanoa miten paljon Laki niihin reagoi, sillä kun oli jo selvä hermostuneisuus päällä valmiiksi. Se ei kuitenkaan alkanut vetää poispäinkään ja toisen laukauksen jälkeen kveli edelleen ihan hihna löysällä kohti ampujaa, joten tuomarit (kiitos siitä!) päättivät olla ampumatta enempää. Arvosanaksi Laki sai laukauskokematon, jota se tietenkin onkin, ja jälkeenpäin minä sain noottia siitä että melkein pilasin koiran ammunnat jännittämällä niitä niin paljon itse. Tuomari Sirkka Lempinen kehoitti tosiaan minua itseäni olemaan reipas kun nyt alamme treenata ampumisia myös tottista ajatellen, ja näinhän asia varmaankin onkin.

Kovuudesta Laki sai +1 hieman pehmeä mitä se myös minun mielestäni on. Toimintakyvyn -1 kuitenkin jäi vähän kaivelemaan kun omasta mielestäni Laki suoriutui testistä vallan mainiosti, ja lisäksi pidän sitä normaalielämässämme rohkeimpana koiristamme. Hermorakenne +1 on Lakille varmasti ihan oikea arvosana. Kokonaispisteet +80 tuntuvat pistemääränä vähäiseltä mutta ihan tyytyväinen olen testin läpikäymiseen koirani osalta, se oli kyllä ihan oma itsensä.

Video

 Sen verran tuo toimintakyky-asia minua kuitenkin vaivasi, että päädyin laittamaan toiselle tuomarille sähköpostikyselyä aiheesta. Ja Jorma Lankinen vastasi totuttuun järkevään tapaansa:

"Vastoin käsitystäsi ei toimintakyky ole synonyymi rohkeudelle. Kyse on ehkä enemmänkin koiran kyvystä ratkoa sille testissä tehtäviä palapelejä. Täysin pelotonkin koira, joka ei väistä testissä mitään, voi olla toimintakyvyltää vaikkapa riittämätön (-2), mikäli se ei reagoi koiran lailla eri ärsykkeisiin. Jopa pako on toimintaa, pahinta on reagoimattomuus.

Jos koira - kuten Sinun koirasi - ei testissä puolusta sanottavasti omistajaansa, ei puolusta itseään, ei leiki eikä taistele mitään uhkaa vastaan ja kaiken lisäksi osoittaa jonkin asteista pidättyväisyyttä testituomareita kohtaan, on sen toimintakyvyn arvosana korkeintaan -1 pieni, sen testissä mahdollisesti osoittamasta rohkeudesta huolimatta.

Toivottavasti tämä selvensi asiaa. Aina kannattaa kysyä, jos joku asia jää ihmetyttämään."

ja vielä:

"PS. Toimintakyvyn arvosana -1 on juuri sitä, mitä sen suusanallinen selvennykin kertoo. Koiralla siis on kykyä toimia itsenäisesti, mutta sitä voisi olla vieläkin enemmän. Ihan ok vaikkapa collielle."