Sen kerran kun Keskisuomen vähälumisen talven aikana sovittiin hakutreenit, lunta oli varmaan enemmän kuin miesmuistiin. Mutta sää oli sopivan suojainen, ei siis kylmä eikä lumen pinta jäässä. Mukava kangasmetsäpaikka löytyi Pernasaaren suunnalta.

Lakille oli suunnitelmissa ottaa tauon jäljiltä kolme tai neljä viuhkaa, eli maalimies kävellee keskilinjalta 45 asteen kulmassa kohti alueen laitaa, meidän tapauksessa ihan passiivisena, koirasta virtaa löytyi silti. Kun piiloutui, koira etsimään.

Kaksi ensimmäistä menivät ihan oppikirjamaisesti, Laki pinkoi hangessa lähes viivasuoraan, toista maalimiestä joutui kuitenkin vähän etsimäänkin. Sieltä palatessamme kolmas maalimies lähti metsään, mutta muu porukka viittilöi minulle salakielisesti... no enhän mä mitään nähnyt vaan näyti koiralle mihin se ukko oikein menee. Kuitenkin porukan outo käytös sai minut pitämään pienen tauon ennenkuin päästin koiran metsään: eräs mies käveli meitä kohti ja kertoi että olimme siellä ilman maanomistajan lupaa. Autotikin olivat hänen tiellään joten ne piti siirtää välittömästi. Ainoa vaihtoehto oli lopettaa treenit :( Muu porukka lähti kävelemään miehen perässä autoillepäin, minä yritin huudella jo piilossa olevaa maalimiestä - hän ei kuullut!

Eihän siinä sitten voinut muuta kuin päästää maalimiehen perään hinkuava Laki irti... (muut olivat jo kaukana) ja niinhän Laki sitten teki jättipitkän ja laajan laatikkopiston, jolta palatessaan löysi maalimiehen. Upeeta siis! Niin paljon häiriötä ja viive ärsykkeen ja lähetyksen välillä... on se aika mellevä peli!

Sanomattakin lienee selvää että en halunnut enää uudessa paikassa ottaa mitään. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun yli kymmenvuotisen hakuharrastukseni aikana kukaan tulee epäilemään lupaamme olla metsässä. Jos jonkinlaista kulkijaa ollaan kyllä tavattu. Tottahan on että lupienhankinta on meillä jäänyt enimmäkseen tekemättä - toisaalta ei ole meiltä koskaan yksikään koira lähtenyt minkään villieläimen perään tai muuallekaan omille teilleen. Nykyisin kukaan porukastamme ei edes tupakoi. Mutta yritetään valveutua tälläkin saralla jatkossa :)

Lakilla oli tänään letun pk-liivit jotka näyttävät olevan sille sopivat. Pikkuhiljaa sille täytyisi vissiin pukea rullakin kaulaan, sillä nyt olen päättänyt että siitä tulee rullakoira. Yksi syy on sen surkea ääni: voihan olla että sitä voisi parantaakin, mutta tuolla tavalla kimittämällä se ei kyllä kauaa jaksaisi haukkua. Toinen syy on sen omapäisyys: minusta rullakoira on helpommin hallittavissa kuin haukkuva. Kolmas, eikä suinkaan vähäisin syy on se perinteinen: en halua kannustaa sitä haukkumaan missään tilanteessa, kun nuo laumana kuitenkin räksyttävät ihan kotitarpeikseen omassa pihassa.