Liepeellä lämpimässä kevätsäässä. Lakimaisesti treeni sisälsi jälleen loistavia pätkiä ja masentavia hetkiä...

Aloitettiin seuraamisella. Tällä kertaa Lettu oli treenannut ensin, ja sehän saa Lakissa aikaan sen, että kaikki kulkemamme jäljet pitää haistella ja töihin ei kauheasti voi keskittyä. Siispä Laki joutui hihnaan. Tämän jälkeen seuraaminen olikin loistavaa! Käännökset, vauhdin muutokset, pysäytykset, suorat... Vielä ei kuitenkaan tehdä täyskäännöstä vasemman kautta, se täytyy ottaa ohjelmaan piakkoin.

Sitten istahtamisia ja maahan menemisiä. Muutama epävarma välillä, mutta paljon hyviä. Nyt mun täytyy palkata maahanmenoista nopeammin, eli heti kun kyynärpäät osuvat maahan. Näin koiralle tulee "kiire" ja se ei ehdi haahuilla ja vaihtaa paikkaa ennen käskyn noudattamista. Nythän Laki "tuumailee" hetken ennekuin menee maahan, ja vaikka itse maahanmeno on nopea, käskyn noudattaminen ei sitä ole. Tehtiin myös liikkeestä istuminen, ensin polkuaskeleella sitten ilman apua, hyvät olivat molemmat. Liikkeestä maahanmenoa ei kuitenkaan vielä, ennenkuin saadaan tuo käskyn nopea noudattaminen varmemmaksi, ettei koira ala poikittaa.

Istumassa pysymistä. Meillähän on ollut ongelmana se että en tahdo päästä lähtemään koiran luota, sitten kun pääsen, Laki kyllä pysyy. Nyt harjoiteltiin selkeitä lähtöjä, sekä niin että lähdin koiran viereltä suoraan eteenpäin, että niin että lähdin koiran edestä takapaerin. Selvä istu-käsky ja vähäeleisesti mutta reippaasti liikkeelle, aluksi palasin heti palkkaamaan, sitten kävin jo kauempana. Unohdetaan pyytelyt ja varovaisuus, asioiden pitää olla mustavalkoisia.

Kokeiltiin yksi luoksetulo niin että Salme piti kiinni - juu kyllähän Laki tuli, ongelma oli lähinnä siinä kiinnipitämisessä :D Laki nousi istumasta ylös ja kun Salme yritti laittaa sitä takaisin istumaan, Laki sanoi että ei käy. Ei hyvällä eikä pahalla. Eikä siinä sitten muu auttanut kuin että mun piti mennä takaisin laittamaan se istumaan.

Luoksetulon eteenistumista sitten. Niinkuin olen jo vähän ajatellut, homma ei ole edistynyt toivottavalla tavalla. Laki vaan kalvaa makupaloja mun käsistä eikä käytä aivoja ollenkaan. Kokeiltiin jakkaralla edessä istumista, ei oikein onnistu koska Lakin kuono on jo mun kaulan tasolla... Tässä vaiheessa kokeiluun otetaan makupala suusta-sylkäisy. Tänään mulla oli ikivanhaa makkaraa joka kertakaikkiaan oli aika ällöttävää suussa, täytyy tätä tarkoitusta varten ostaa ihan tuoreita nakkeja. Vaikka Laki ei ihan suoraan suusta koppia vielä ottanutkaan, tällä tavalla päästään ainakin voimakkaasta käsiriippuvaisuudesta eroon ja saadaan ehkä sitten hivutettua sitä kuonoa lähemmäksi mua.

Sitten se päivän murheenkryyni - nouto. Kun noutokapula otettiin esiin, Lakille tuli taas tosi voimakas väistämisreaktio. Niinhän se on monesti ollutkin että ensin se väistelee, sitten kun vilauttelen makupaloja alkaa noutokapula kelvata. Nyt vaan pitää pikkuneidin alkaa tehdä töitä vaikka ei niin aina huvittaisikaan... Salme piti hihnaa ja mä käskytin istumaan. Jos ei pysynyt, Salme antoi pienen pakotteen ja mä käskin uudestaan. Sitten iso palkka kun pysyi. Tähän liitettiin sitten kuonon koskettelu ja avaaminen, taas samalla taktiikalla - jos pylly nousi tuli pakote, kun ei noussut tuli iso palkka. Ja alkoihan se pysyä! Lopulta sinne suuhun laitettiin se kapula, hetken pito ja iso palkka. Juu-uh, palkkakin tuntui Lakista oikein Jackpotilta kun joutui vähän nöyrtymään ensin! Eikä se mitään paineistunut, enempi se oli paineessa ja passivoitumassa kun yritin sitä houkuttelemalla saada ottamaan sitä kapulaa...

Näiden rankkojen treenien jälkeen leikittiin sitten pienellä palmikkolelulla ja isolla pehmopallolla, Lakista oli oikein hauska pörrätä ja pelata mun kanssa. Lopuksi otettiin vielä kumisuka ja harjattiin irtoavaa alusvillaa irti. On neidin aika siirtyä isojen koirien turkkiin.