Varsinainne tulikoe: vieraan tekemä melkein 500m pitkä jälki, joka oli pari tuntia vanha. Esineinä makupalapurkkeja ja maalimies (MM) jäljen päässä. Jäljen nosto tien varresta n.20m päästä. JT käveli perässä.

Jäljen nostoon Laki ei lähtenyt ihan niin hyvin kuin viimeksi. Ehkä sitä häiritsi mukana kulkeva ihminen? Se ei siis irtaantunut vaan mun piti kävellä muutaman metrin päässä sen perässä. Kun jälki sitten löytyi, Laki kuitenkin lähti selvästi sitä pitkin eikä enää vilkuillut taakseen.

Melko pian alussa jälki kuitenkin hukkui. Ensiksi laki pyöri ja etsi sitä, mutta sitten se suunnisti viistosti kohti tietä - itse asiassa suuntana paikka mihin maalimies meni piiloon. Ehkä se sai hajun maalimiehestä tai jopa kuuli tämän liikkuvan metsääs, mehän teemme niin että vaikka jälki tallataan aikaisemmin, maalimies menee takaisin jäljen päähän vasta sitten kun jälki ajetaan.

Koska me emme olleet varmoja jäljen sijainnista lähdimme koiran perään ja se tosiaan vei meidät tielle asti. Tässä kuitenkin pysäytin sen ja soitimme maalimiehelle joka neuvoi meidät takaisin paikkaan josta jälki saattaisi helpoiten löytyä.

Tovin haravoituamme hakkuuaukon reunaa Laki nostikin jäljen ja lähti ajamaan. Tässä vaiheessa sillä oli jo "tosissaan"-ilme ja saatoin olla aivan varma että oikealla jäljellä ollaan. Kerran se pysähtyi ja menin katsomaan löytyikö "esine" mutta ei siellä mitään näkynyt (jälkeenpäin maalimies kertoi että juuri siinä paikkeilla kyllä oli...) ja vähän ennen maalimiestä Lakilla nenä nousi ja se singahti rinnettä alaspäin. Jos olisin tässä vaiheessa päästänyt sen irti se olisi varmaan nostanut maalimiehen ilmavainulla mutta nyt halusin sen jäljestävän loppuun asti, niinpä otettiin vähän pakkia ja  löytyihän se MM sieltä asiallisesti. Hetken tuumattuaan Laki aloitti haukun ja sai sitten palkkaa.

Yhtään esinettä ei siis noussut. Tämä oli minusta kyllä kummallista semminkin kun esineinä tosiaan oli meidän omat makupalapurkit. Lisäksi Laki oli minusta niin selvästi jäljen päällä että meidän ihmistenkin olisi pitänyt ne purkit huomata jos koira olisikin niistä yli juossut.

Sitten nuo pysähtymiset jäljen kadotessa tuottivat ongelmia, Laki ei meinannut irtaantua etsimään jälkeä, samalla tavalla kuin alussa jäljen nostossakin. Mulla oli sellainen tunne että se ei etene jos en mene mukana, mutta JT sanoi että en edes antanut koiralle mahdollisuuksia lähteä vaan pidin liinaa tiukalla. Tokihan meille molemmille on outo tilanne että joku vieras on jäljellä mukana.

Näitä kolmea asiaa (esineet, irtaantuminen etsimään jälkeä ja häiriöt) pitää nyt sitten harjoitella kovasti. Yhdistyksemme koulutusssuunnitelman mukaan nimittäin PeJä - koe pitäisi suorittaa 2 ikävuoteen mennessä... en tokikaan pidä mahdottomana että tänä kesänä sellainen voitaisiin tehdä, mutta treeniä se vaatii ja paneutumista.