Tampereen raunioradalla. Lakillehan tämä oli ensimmäinen kerta vastaavassa paikassa, mutta huomasin että kotona tehty rojuläjien kiipeily on jo tuonut sille varmuutta liikkua erilaisissa paikoissa.

Ensin käytiin ihan kahdestaan vaan käveleskelemässä alueella, käytiin betonitunneleissa (jos en itse mennyt heitin Lakille nakinpalan sisälle) ja kiipeiltiin "raunioilla". Laki kulki uteliaana ympäriinsä ja meno oma-aloitteisesti moneenkin paikkaan oli sille ihan itsestäänselvyys. Yksi parakki näytti tuottavan sille ongelmia: se oli aika pieni ja sisällä oli pahvia läjittäin. Laki vaan kurkkasi ikkunasta että mitäs tuossa. Koska kuitenkin olin sitä sinne kehottanut menemään, tein sitten vähän töitä että koira lopulta meni sisään... menihän se nakin voimalla. Ja jäi sinne tutkimaan löytyisikö lattioilta lisää vaikka minä lähdin jo pois kävelemään.

Laki meni sitten autoon huilimaan ja minä könysin maalimiehenä muille koirille. Lakin oma treeni otettiin sitten ihan selkein näköavuin. Tarkoitushan oli vaan totuttaa koiraa outoihin paikkoihin ja vahvistaa maalimiesmotivaatiota täälläkin. Laitettiin 5 maalimiestä alueelle ja ohjeet kukin vuorollaan näyttäytyä.

Eka mm meni heti aika vaikeaan paikkaan: kaksikerroksisen merikonteista kootun parakin ylätasanteelle, jonne piti kiivetä ritilärappusia. Laki ei meinannut heti kohdistaa huomiotaan maalimieheen vaan sitä kiinnosti kaikki alueella olevat ihmiset, no ihmekös tuo kun tätä ei olla harjoiteltu. Sitten kuitenkin lähti rappusia ylös, mutta kääntyikin takaisin kun maalimies kolisteli ylhäällä. Menin sitten ihan rappusten juureen lähettämään, nyt meni reippaasti ylös missä maalimies syötti ja vähän varmisteli alastuloa.

Toka mm oli betonitunnelissa missä Laki eka kierroksella oli astunut jonkun levyn päälle ja nyt se selvästi arasteli tuonne putkeen menemistä. Se kuitenkin yritti etsiä toista tietä, kävi putken yläpuolella olevalla ilma-aukolla ja kierteli kasaa, lopulta kuitenkin sujahti putkeen perille asti.

Kolmas mm oli tuossa pahvitäytteisessä parakissa. Sinnehän Laki meni nyt mielellään. Neljäs maalimies oli betonirojukasan keskellä ja näyttäytyi siellä. Kun Laki lähti etsimään pääsyä piilolle, se irtaantui aika kauas. Kovasti se etsi mutta unohti sitten missä oli nähnyt maalimiehen, ja sattumoisin löysi viidennen ukon joka oli taas yhdessä parakissa. Yhdessä palattiin sitten "nelosen" kimppuun ja nyt autoimme koiraa: maalimies antoi ääniapuja ja minä menin aika lähelle. Oli kuitenkin kiintoisaa että vaikka Laki eteni kauempana selkeästi tuulivainulla kohti maalimiestä, se kadotti hajun tullessaan lähemmäs: maalimieshän oli hieman korkeammalla kuin koira ja ison betonirenkaan sisällä. Olin itse jo ihan maalimiehen vieressä ennenkuin Laki paikallisti tämän.

No, ekakertalaiseksi treeni meni kuitenkin ihan mainiosti. Laki liikkui täällä kyllä paljon rauhallisemmin kuin metsähakutreeneissä, mutta sehän on vaan hyvä asia ettei sinkoa apinanraivolla ja loukkaa itseään.

Tauon jälkeen otettiin vielä uusinta sinne korkean merikonttirakennelmaan. Ensiksi mm (MM, laitettiin nyt tuttu) meni raput ylös ja livahti sitten koiran nähden ylhäällä kulman taakse. Sinne laki meni reippaasti. Menin perässä ja pitelin Lakia kiinni kun mm siirtyi taas pidemmälle ritiläparvekkeella, taas kulman taakse. Laki meni perässä. Sitten mentiin parakkiin sisälle ja mm meni ritilärappusia alas pimeässä parakissa. Täällä meinasi olla ongelmia lähteä perään, kun avoin ovi mistä tulimme oli samassa suunnassa kuin rappuset... Laki livahti kerran ulos ja kiersi "parvekkeen" toiselle puolelle parakkia, mutta ei kuitenkaan mennyt alas. Hain koiran takaisin ja talutin sen pimeiden rappusten alkua jonkin matkaa, siitä se sitten lähti menemään alas missä vietettiin tovi koiraa kehuen.

Mukava päivä, itsellenikin tämä oli ensimmäinen kerta kun raunoilla käyn - kokeita katsomassa olen joskus ollut. Lakin touhuun olin erittäin tyytyväinen. Kunhan sille saadaan perushakutyöskentely valmiiksi, en usko että sillä on mitään ongelmia työskennellä myös raunioilla. Kuvia tämänpäiväisestä on toivottavasti tulossa piakkoin...